СПОМЕН КОСТУРНИЦА ДОБИЛА НОВУ ПЛОЧУ
13.06.2014


Генерални Конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу, господин Атанас Крстин, на основу разговора и раније утврђених договора са Градском општином Палилула и Заводом за заштиту споменика културе Ниш, обавестио је почетком године председника општине о идеји амбасаде Републике Бугарске у Србији, да се постави нова мермерна плоча на месту оштећене-постојеће плоче на спомен обележју страдалим бугарским војницима у Другом Светском рату, у насељу Ледена стена.

Након обављених припрема, постављена је нова плоче 13.јуна 2014. на ово спомен обележје, у присуству Генералног Конзула Конзулата Републике Бугарске у Нишу, господина Атанаса Крстина и председника Градске општине Палилула, Бобана Џунића.

На територији Градске општине Палилула-Ниш међу бројним споменицима  значајно место заузима Спомен костурница, подигнута 1948. године, у којој је сахрањено око 2500 хиљаде припадника бугарских оружаних снага палих у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ, од Куманова до Дрине. После рата су сакупљани посмртни остаци ових бораца. Реч је о Другој бугарској армији која се после 1944. године, када је прекинут пакт са Немачком, прикључила антихитлеровској коалицији и укључила се у борбе против Немаца. Армијом је командовао Александар Стојчев. Завод за заштиту споменика културе у Нишу је уз подршку града и општине Палилула 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације спомен обележја. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске (реконструкција кровне конструкције, изолација од прокишњавања, изолација тла, тротоари, реконструкција фасаде).

Договором Влада Републике Бугарске и Републике Србије опредељена су и остала потребна средства за окончање радова. Планирано је да радови буду завршени у првој половини 2009. године и да на симболичан начин, високи представници Бугарске и Србије, у овом парку засаде дрво мира и пријатељства. Рестаурација Спомен костурнице није у потпуности завршена па је потребно оградити простор и извршити рестаурација дела мозаика који је практично нестао. О томе се више пута разговарало. (ЕКОполис, Фото Д.Видојковић)

Галерија слика - Facebook